E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO arvustus

Eric Steven Raymond (ESR, kolmetähelisi lühendeid kasutavad erinevad autorid kaashäkkerite nimetamiseks enda kirjutises) on sündinud 04.12.1957 Ameerikas. Ta on tarkvara arendaja, avatud lähtekoodiga tarkvara propageerja ja toetaja ning mitmete raamatute ja essede autor.

Teoses kirjeldab Eric üsna põhjalikult ja kohati ka värvikalt häkkerikultuuri ning püüab algajatele arvutihuvilistele selgitada (natuke edutult minu hinnangul) kuidas saada häkkeriks. Teos ise on segu KKK-st (FAQ) ning filosoofilistest mõtisklustest ning võibolla noorematele häkkerihakatistele kohati arusaamatu, selles osas, et kuidas nüüd päriselt häkkeriks saada.

Teoses kirjledatud "nõuded" häkkeritele kohati ka väga universaalsed (kirjuta korrektselt ja ilma vigadeta, ära kasuta tobedaid kasutajanimesid, ära sõimle, mediteeri, panusta (häkkerite) kogukonda, kuula muusikat) ning aitavad ka tavainimestel, tavakasutajatel ja lihtsalt arvutihuvilistel (siinkirjutaja peab end just viimaseks) natuke premad inimesed olla. Seega sobib teksti lugemine ning teemadel mõtisklemine ka neile, kes sügaval arvutimaalimas sees ei ole või on oma IT alase teekonna alguses.

Mina isiklikult, sain teose lugemisel aru, et häkkeritkultuur on väga põnev ja vajalik kogu võrgu ja arvutimaalilma toimimiseks. Häkkeri staatust ma ise endale ei taotle (lugege üle kirjavead selles tekstis :)) kuid mul on hea meel, et selline tekst enda IT alase teekonna mõtestamise toetuseks loodud on ja tean juba kellega seda infot jagama pean.

Viimaseks toon välja ühe tsitaadi, mis on piisavalt universaalne, et kõnetada kõiki saamaks paremateks inimesteks (kolleegideks, lapsevanemateks jne jne); "...suhtumine on oluline, kuid oskused on veelgi olulisemad. Suhtumine ei asenda kompetentsi ning on olemas teatav põhioskuste komplekt, mis sul peab olemas olema..."



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid