E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Varased veebitehnoloogiad

E-KIRI

E-kiri (electronic mailemail or e-mail) või ka elektronkiri on elektrooniline, tarkvaraga kirjutatud kiri, mida saab saata ja vastu võtta arvutivõrkude kaudu. E-kirjade lugemiseks, koostamiseks, vastuvõtmiseks kui saatmiseks kasutatakse rakendusi ehk e-postkaste, mis võiva olla nii veebipõhised (G-mail, Hotmail) kui ka otse kasutaja arvutisse või nutiseadmesse paigaldatud (Outlook, Mail). Lisaks tekstile saab tänapäeval saata e-krijadega ka pilte, manuseid (faile), hüpetrexti (linke) ja muud meediat (GIF).

E-kirja leiutajaks loetakse Raymond Samuel Tomlinson-i, arvutiteadlast, kes 1971 paigaldas ARPAneti esimese e-kirja programmi. See oli esimene programm, mis suutis e-kirju saata erinevate ARPANETi kasutajate vahel, varasemalt oli elektroonilise kirja saatmine olnud võimalik ainult samasse arvutisse, kust see saadeti. Selleks, et kirju saaks saata ka teistele kasutajatele võttis Tomlison kasutusele @ märgi, et eraldada kasutaja nime arvuti nimest. Tänapäeval koosneb e-kirja aadress SMTP protokolli kohaselt kahest osast: a) kasutajaosa b)domeeni osa. Nende kahe osa vahel on @ märk, nt info@taltech.ee

Kui esialgu oli e-kirjade saatmine ja vastuvõtmine pigem väikese ringi teadlaste, üliõpilaste ning arvutihuviliste kasutada siis tänapäeval on e-kiri just interneti formaalses suhtluses kõige laialdasemalt kasutatav kommunikatsiooni meetod (kui jätta kõrvale kogu spämm, reklaam ja muu jura, milleks e-kirju kahjuks kasutatakse). Formaalse kommunikatsioonina kasutatakse e-kirju laialdaselt näiteks äris, inimese ja riigi suhtluses jne jne.


MUD

MUD (inglise k. multi user dungeon, hiljem ka dimension ja domain) on reaalajas mitmikmängijatega virtuaalne maailm (multiplayer real-time virtual world), tavaliselt tekstipõhine. MUD kombineeris endas elemente rollimängudest, interaktiivsest fiktsioonist ja veebivestlustest, Mängijad saavad lugeda objektide (ruumid, teised mängijad, mängu tegelased) kirjeldusi ja ja tegevusi ning suhelada omavahel ning objektidega trükitud käskude teel. MUDi kasutati ka rohkem kui mängudeks, need olid oma olemuselt jututubade sarnased suhtlemise vahendid, samuti on MUD-e loodud teadusuuringuteks.

Esimene popuaarne MUD tüüpi keskond oli AberMUD, selle koodi kirjutas 1987 Alan Cox B-keeles, aasta hiljem porditi see aga C-keelde. 

Tänapäeval pole MUD-id kuigi populaarsed kuid mõnede nostalgiahõnduliste mängijate poolt siiski kasutuses. MUDidest on välja kasvanud ülimalt populaarned mängušanr MMORPG (massive multiplayer online role playing game), selle šanri ainuüksi populaarseimaid mänge (World of Warcraft, The Eldrer Scrolls Online, Black Desert Online, Guild Wars 2, Runescape, Final Fantasy XIV) mängivad miljonid kasutajad iga päev, seega on MUD-ide mõju tänapäeva arvutikasutajate meelelahutuse kujundamisel märkimisväärne.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid