E-ITSPEA 8: IT proff...?

 Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Kindlasti ole võimalik sellist ühte omadist isiku juures välja tuua, mille põhjal kindlasti ja julgelt väita, et just see teeb temast profi, kuid on kindlasti mingi hulk, mis siinkirjutaja hinnangul seda näitavad. Allpool ongi loetelu koos kommentaaride ja näidetega.

Kogemus ehk tähestiku selgeks saamine ei tähenda, et oled kohe kirjanik. Õpitut tuleb osata kasutada ja õppida kasutama. Kooli lõpetanu, ei ole selle ala professionaal, kui tal puudub varasem (töö)kogemus valdkonnas.

Teadmised, kust infot saada ehk kui ise ei tea, siis tea kedagi, kes teab. Pea ei ole prügikast, mõttetuid fakte, sündmusi ja teadmisi pole vaja peas hoida, selle asemel peaksid seal olema kontaktid, aadressid ja oskused info hanksimiseks.

Oskus selgitada ja põhjendada mitteprofile. Suure tõenäosusega tuleb profil koos töötada inimestega, kes nii profid samas valdkonnas ei ole. Kui oskad põhjendada ja selgitada enda teadmisi ka nendele inimestele selliselt, et nad päriselt aru saavad.

Usaldus teiste proffide ja nende otsuste vastu. Kui ole ise hea siis uslada ka teiste valdkondade proffe- informaatik ei ole arst ja filosoof pole logistik. Kõigil on oma roll ja spetsialiseerumine ning kogu ühiskond selle usalduse najal praktiliselt püsibki.

Empaatiavõime- tõeline proff üldjoontes töötab meeskonnas ning arvestab sellega, et meeskonnas võib olla nõrgemaid, kehvemate teadmistega või aeglasemaid inimesi ning see ei ärritta proffi.






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid