E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 Rick Falkvinge ja Christian Engström The Case for Copyright Reform

Kommentaarid lahendustele

Tasuta, mittekommertsiaalne jagamine: siin toovad autorid näiteks olukorra, kus sõber lindistab ja viib sõbrale või armunu viib südame võitnule kopeeritud luuletuse kuid kujundlikult panevad võrdusmärgi P2P ja nende olukordade vahele. P2P ei ole siinkirjutaja hinnangul selles kontekstis kuidagi võrdne: esiteks ei jagata faile sõpradega ega saada neid sõprade käest vaid tavaliselt võõraste anonüümsete tegelaste arvutitest ja teiseks ei suuda keegi käsitsi nii palju luuletusi ümber kirjutada kui kuritahtlik allalaadija piraatkraami. Kuigi punkti sisu on siinkirjutaja hinnangul igati mõistlik, siis peaks siiski võrdlema võrreldavaid.

20 aastat kommertsiaalset monipoli: ühest küljest tuleb nõustuda, et 70 aastat pärast elu lõppu on ikka väga pikka aeg, pole isegi vahet mida oodata. Sama ei tohiks selline muudatus vanematelt ära võtta võimalust lastele oma omandit edasi pärida- nagu saab pärida maja või ettevõtteid peab olema lastel õigus pärida ka vanemate IO-d.

Registreerimine 5 aasta möödumise: selles punktid nõustun autoritega 100%. Tekkiv bürokraatia tihedama registreerimise korral ei kaalu üle seda, et tööd istuvad riiulitel ning neid ei saa anonüümsuse tõttu uuesti kasutada, sest pole kelleltki luba küsida- tundub jabur raiskamine.

Free sample: selles punktid nõustun ka autoritega. Samplimine, osade taaskasutamine, remixid, paroodiad kindlasti rikastavad kultuuriruumi ning maailmale juurde andnud palju väga head muusikat, naljakaid filme ja tutvustanud uusi loovtehnoloogiaid originaalsisu loojatele, mis omakorda on loomingut arendanud ning edasi viinud. 

Raamatu teise peatüki lõpusas, kirjutavad autorid küsimuse peale, kuidas artistid tasustatud saavad vastuseks, et see pole nende asi vastata vaid poliitikute. Siinkirjutaja sellist lähenemist päris õigeks ei pea- mis tahes muudatuste korral peaks muudatused olema ikka selge visiooniga ning muuatustest tuleneva mõju täielikult hinnatud. Stiilis "juukselõikus peaks olema tasuta, sest pole meie süü, et juuksed kasvavad" ja seepale juuksurite palgaküsimust poliitikutele suunates "pole meie asi, poliitikute mure" on ikka väga lühinägelik. Minu hinnangul tuleb pakkuda ideid muudatusteks koos lahendustega.







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid