E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Virginia Shea 10 käsku

Analüüsime natuke lähemalt Virginia Shea 3. käsku "Tea, kus sa oled."

Kuna siinkirjutaja suurem asi foorumikülastaja ei ole siis pigem keskenduks selle punkti analüüsil organisatsioonide netisuhtlusele. Ja esimese asjana laiendaks Shea käsku oranisatsiooni sisekommunikatsiooni vaates ja lisaks sinna ...ja kellega sa suhtled. Ehk "Tea, kus sa oled ja kellega sa suhtled" on oluline eriti viimasel aastal kus väga palju tavapärast suhtlust on kolinud veebi. Uues olukorras on ka nö "vanad head suhteljad" tihti hädas seetõttu, et neil on keeruline uute tingimustega kohaneda ning ei ole kursis uue "maailma" reeglitega. 

Aga kui natuke konreetsemaks minna, siis viimase aja uus suhluskanal organisatsioonides on veebikoosolekud. Kui 2020 aasta kevadel  ootamatult enamus ärisuhtlust sinna kolis oli loomulikult arusaadav, et oli kõvasti kohmitsemist ning eriti koosolekute algused ei sujunud. Kuid kohe on suurtest muudatustest möödas aasta ning panen kirja mõned punktid, millele võiks netikoosolekul osaleja tähelepanu pöörata.

1. Kui sa oled uus netikoosolekutel osaleja või ei tunne ennast arvutitega just kõige kodusemalt, siis liitu varem, et oleks aega paika sättida kaamera ning tööle saada mikrofon.

2. Lülita kaamera sisse, silmast silma kohtumisele ei tule keegi kott peas või ei olda teineteise poole kuklaga. Sellega tekib olukord, kus kõik teavad kus nad on ja kellega suhtlevad

3. Säti kaamera nii, et sa näeksid hea välja (Shea 5. käsu tõlgendus), keegi ei taha tund aega su ninasõõrmeid vaadata või 1/4 su peast koos laega. Jällegi tuleb vajadusel võtta aega sättimiseks enne koosolekut, mitte teha seda siis kui koosolek käib ja 10 inimest juba valmis tegutsema

4. Kui sa parajasti ei räägi siis sulge mikrofon, kui keegi tuleb sind koosolekul segama (laps, koer, kolleeg) siis sulge ka kaamera.

5. Kui soovid sõna võtta, kommenteerida, siis tõsta käsi ja oota kuni esitleja sulle sõna annab

6. Kui soovid kõikiele koosolekul osalejatele mingit infot edasi anda siis kirjuta see chatti (olen eemal, saadan lingi jne jne)

Kindlasti on olukordi, kus mõnda punkti 100% jälgida ei saa, kuid iga osaleja kohustus on siin endast parim anda ning sellega loome kõik koos netikoosoleku, kus suhtlus on efektiivne ning ei kao see nö inimlik tunnetus.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid