E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

Mõned huvitavad IT lahendused ajaloost. 

Aastatest 1951-2000 

(Kattub lähedalt ka minu igapäevase tööga.) 

 Xerox PARC Map Viewer oli üks varasemaid staatilisi kaardirakendusi veebis. Selle töötas välja Steve Putz 1993. aasta juunis Xerox Corporationi Palo Alto uurimiskeskuses. Xerox PARC Map Viewer oli interaktiivse kaarditeabe otsimiseks mõeldud veebileht, mis varasemast erines selle poolest, et ta ei olnud lihtsalt ligipääs staatilistele failidele veebis. Map Viewer kasutas kohandatud kohandatud CGI-serverit, mis on kirjutatud Perlis. Kaardipildid genereeriti kahest serveripoolsest programmist GIF-vormingus. MAP-WRITER lõi rasterpildid geograafilisest andmebaasist ja RASTOGIF teisendaks rasterpildi GIF-vormingusse.













Aastatest 1901-1950 

Arvutiteaduses on mestimissortimine (inglise keeles merge sort) tõhus, üldotstarbeline võrdluspõhine sortimisalgoritm. Enamik selle algoritmi rakendusi annavad stabiilse sorteerimise, mis tähendab, et võrdsete elementide järjestus on sisendis ja väljundis sama. Merge sort on jaga ja valluta (divide and conquer) tüüpi algoritm, mille leiutas John von Neumann 1945. aastal.

Ajast enne aastat 1900 

 Aritmomeeter oli esimene piisavalt tugev ja usaldusväärne mehaaniline kalkulaator, mida oli mõeldud igapäevaseks kasutamiseks. See kalkulaator liitis ja lahutas kaks numbrit ning teostas edukalt pikki korrutamisi ja jagamisi, kasutades selleks liikuvat akumulaatorit. Arithmomètre patendeeriti Prantsusmaal Thomas de Colmari poolt 1820. aastal ja toodeti kokku pea 65 aastat (aastatel 1851 kuni 1915). Sellest sai esimene kaubanduslikult edukas mehaaniline kalkulaator kuna oli usaldusväärne, vastupidav ja täpne. Artimomeetri kasutamine andis tõuke 19. sajandi teisel poolel nö inim-arvutajatelt arvutusmasinatele üleminekul.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid